Uw Kennisleverancier in Brandveiligheid

Bel met Obex 088 0088321

Even kennismaken met...

Onze docent: Alex Ivanović

Onze docenten verzorgen wekelijks verschillende opleidingen door heel Nederland, maar wat is de achtergrond van deze docenten? Om ze wat beter te leren kennen vertellen we graag wat over hun kennis en kunde en komt u te weten bij welke opleidingen u onze collega kunt treffen. Maak kennis met Alex Ivanović.
 

Hoe lang geef je al les?

Ik ben zo'n 15 jaar geleden begonnen met les geven. Dit begon met de ‘bekende’ vakcursussen in de branche en met het vak ‘Beveiligingstechniek’ op een MIT-E opleiding bij twee ROC’s. Bij de ROC’s ben ik inmiddels gestopt, maar bij andere opleiders niet. Daarna is het aantal lessen dat ik verzorg toegenomen en sinds 2019 verzorg ik voor Obex Opleidingen jaarlijks verschillende opleidingen.
 

Welke opleidingen verzorg je?

Ik verzorg voor Obex de opleidingen Beheerder BMI, Programma van Eisen opstellen en 
Installatiedeskundige Brandmeldinstallaties
 

Wat maakt het lesgeven zo leuk?

In eerste plaats: kennis is macht, kennis delen nog machtiger!
Daarnaast is het een zeer fijne afwisseling met de dagelijkse praktijk van advieswerk. De meeste cursisten houden je scherp dankzij het stellen van vragen over wat ze in praktijk tegenkomen.
 

Waar ligt jouw specialiteit?

Als we het hebben over brandbeveiliging, ligt mijn specialiteit bij de brandmeld- en ontruimingsalarminstallaties en wat er verder bij hoort.

 

Hoe ziet jouw gemiddelde werkweek eruit?

Ik ben sinds 2009 werkzaam als zelfstandig adviseur. Overigens ligt een deel van mijn advieswerk ook op het gebied van inbraakbeveiliging. Veel advieswerk, regelmatig afgewisseld met het geven van lessen voor onder andere Obex.
 

Welke diploma’s heb je en welke wil je nog halen?

Ik heb de diploma’s Projecteringsdeskundige BMI en OAI en (de oude) Module Preventie wat nu Brandpreventiedeskundige 1 heet. En nog een hele rij op het gebied van inbraakbeveiliging. 

Wat ik graag zou willen kunnen toevoegen is een diploma over risicomanagement gericht op beveiliging. Maar helaas is volgens mij nog niemand op het idee gekomen om zo’n opleiding samen te stellen. Opleidingen op universitair niveau bestaan, maar dat is lastig te combineren met een ‘normale’ werkweek.

Wat trekt jou aan in brandveiligheid? 

Ik heb interesse voor de veiligheid in het algemeen en het “waarom?” als het niet goed is gegaan. Vandaar ook interesse in brandveiligheid. Naast techniek heb ik belangstelling voor het gedrag van mensen bij veiligheidsvraagstukken, maar niet alleen ons gedrag bij brand. Ondertussen weet iedereen dat we bij brand niet de veilige uitgang pakken, maar de bekende uitgang. Maar er gebeurt zoveel vóór de brand. Waarom worden bepaalde keuzes gemaakt? Wat is brandonveilig gedrag? Waarom accepteert iemand het absoluut minimum? Deze en nog vele andere soortgelijke vragen zijn een grote uitdaging in ons vak. 

 

Wat zou je mee willen geven voor de toekomst?

Wat we missen is een verplichting voor permanente educatie. In heel veel branches bestaat het, maar in (brand)beveiliging wil het op een of andere manier nog niet lukken. En we moeten niet alleen roepen dat we risicogerichte brandveiligheid willen, maar dat ook echt doen. Het heeft geen zin om risicogericht te denken en te ontwerpen als daarna zowel de publieke als de private toezichthouders toch nog naar tabelletjes uit het Bouwbesluit en de normen grijpen. Te vaak volgen we de normen slaafs, zonder de achtergronden te kennen. Los komen van de normen, werkelijk begrijpen waarom en met welk doel een eis is gesteld... Hier liggen de grootste uitdagingen van ons werk.

Contact

Direct contact met Obex

Vul het formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op

Wilt u direct contact met ons?

U kunt ons ook altijd bellen!

Bel met Obex 088 0088321

E-mail info@obex.nl

Voor alle overige contactinformatie, klik hier.

Opleidingskalender

Bekijk wanneer welke opleiding start bij Obex en Tesmo
Opleidingen van Tesmo
Opleidingen van Obex

Wij kunnen een totaalpakket op het gebied van brandveiligheid aanbieden

Brandveiligheids-management

Brafon maakt Nederland écht brandveiliger. Wij creëren
brandveiligheid die door uw hele organisatie en door alle andere stakeholders gedragen wordt.

Wij zijn ons in alles bewust dat
wij een grote maatschappelijke
verantwoording dragen, u kunt
op onze kennis en advisering
vertrouwen.

Opleidingen

Obex leidt vakmensen op die
specialist willen worden op
het gebied van bouwkundige
en installatietechnische
brandveiligheid.

Het aanbod van Obex Opleidingen bestaat uit meer dan 50
opleidingen op verschillende locaties door heel Nederland.

Beleid, Beheer en Training

Tesmo richt zich op een
maatgevende BHV-organisatie
die is aangepast aan uw
behoeften. Van het schrijven
van beleid tot en met het
trainen van medewerkers.

Daarnaast voert Tesmo op
honderden locaties
beheerderstaken aan de
brandmeldinstallatie uit.

Top