Tijdens de kennisdag behandelen wij deze thema's:
Interpretatiebesluiten
We geven een uitleg van de meest recente interpretatiebesluiten en harmonisatieafspraken met betrekking tot het CCV-inspectieschema en het CCV-certificatieschema op het gebied van brandmeldinstallaties en ontruimingsalarminstallaties.
Sprinklerinstallatie in parkeergarages
Middels een wijziging in het BBL is geregeld dat bij nieuw te bouwen parkeergarages onder gebouwen waarin wordt geslapen in diverse situaties verplicht een automatische blusinstallatie moet worden toegepast. Bij deze parkeergarages en bovengelegen gebouwen is het risico het grootst dat een brand niet beheersbaar is voor de brandweer en dat bewoners/gebruikers een gebouw niet tijdig kunnen ontvluchten. Verder gaan er nieuwe eisen gelden bij nieuw in parkeergarages te plaatsen oplaadpunten.
Deze eisen m.b.t. parkeergarages worden uitgelegd. We gaan dieper in op de aanstaande wet- en regelgeving en bespreken diverse aspecten hierover.
Actieve beveiliging van parkeergarages: toepassing van sprinkler en watermist
Afgelopen tijd zijn er diverse ontwikkelingen op het vlak van parkeergarages. Enerzijds is dat de wetgeving in het BBL in diverse situaties een automatische blusinstallatie in parkeergarages (groter dan 1.000 m²) vereist. Ook is er een verplichting tot het hebben van oplaadpunten in deze parkeergarages.
Anderzijds is dat het veranderende samenstelling van het wagenpark en de ambitie van de overheid op dit vlak. Dit leidt ertoe dat er meer eisen worden gesteld aan de brandveiligheid van parkeergarages. Vaak wordt hier invulling aangegeven middels een actieve manier van brandbeveiliging: sprinkler of watermist.
In deze sessie wordt op hoofdlijnen uitgelegd wat toepasbaar is en wat zijn de verschillen er zijn tussen dit soort installaties?
Noodverlichting en vluchtrouteaanduiding
Om ook veilig te kunnen vluchten wanneer de elektriciteit uitvalt moet bij risicovolle situaties de verlichtingsinstallatie op een voorziening voor noodstroom zijn aangesloten (noodverlichting). Vluchtrouteaanduiding is bedoeld om de gebruiker van een gebouw duidelijkheid te geven over het verloop van vluchtroutes, zodat ook personen die niet of minder bekend zijn met een specifieke vluchtroute of zich door rook of duisternis niet meer kunnen oriënteren, voldoende snel het aansluitend terrein kunnen bereiken.
Deze eisen staan nu nog in het Bouwbesluit 2012, maar vanuit het nieuwe BBL worden eisen aangaande noodverlichting en vluchtrouteaanduiding ook aangestuurd. In deze sessie wordt uitgelegd hoe een gebouweigenaar/gebruiker kan omgaan de nieuwe wet- en regelgeving en met het verzorgen van adequaat beheer en onderhoud aan de noodverlichtingsinstallatie en vluchtrouteaanduiding.
Rookwerendheid bij nieuwbouw en verbouw en sturing van brandkleppen
Sinds 1 juli 2021 verwijst het Bouwbesluit 2012 ook bij nieuwbouw naar de NEN 6075. De nieuwe begrippen Ra, R200, Sa en S200 zijn toegevoegd. Dit betekent dat de weerstand tegen rookdoorgang bij nieuwbouw/verbouw beproefd moet zijn conform de hiervoor geldende Europese beproevingsnormen. In deze beproevingsnormen zijn eisen opgenomen m.b.t. de wering van koude (20°C) en warme (200°C) rook. Hoe moeten brandkleppen worden gestuurd conform de norm? Kunnen kanaalmelders worden toegepast en zo ja, op welke wijze? Zijn situaties zonder toepassing van brandkleppen toegestaan? In deze sessie wordt de norm praktisch uitgelegd en vertaald naar directe toepassingen om te voldoen aan de eisen vanuit de NEN 6075.
Kwaliteitsborging en brandveiligheid
Op 1 januari 2024 vervalt de omgevingsvergunning activiteit bouwen deels (bouwtechnische deel). Het bouwtechnische deel betreffen de bouwtechnische voorschriften die worden getoetst, zoals de voorschriften vanuit het Bouwbesluit 2012 en vanaf 1 januari 2024 de voorschriften vanuit het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL).
Momenteel staat de afgegeven vergunning centraal. Dit geeft echter geen zekerheid dat hetgeen is gebouwd voldoet. Vanuit de Wkb staat het moment van gereedmelding centraal. Om dit te realiseren is een gestructureerd kwaliteitsborgingsproces nodig. Het gaat hiermee om structurele kwaliteit in plaats van het incidentele toetsmoment. Dit heeft grote gevolgen aangaande vergunningsverlening, maar ook inzake overheidstoezicht en -handhaving.
De rol van de gemeente zal veranderen, de zgn. Kwaliteitsborgers dragen er zorg voor dat voldaan wordt aan de publiekrechtelijke voorschriften. In deze sessie de actuele situatie van de Wkb op hoofdlijnen met u doorgenomen, evenals onderdelen die vanuit deze wet een belangrijke functie krijgen op gebied van brandveiligheid.
Brandveiligheid van gevels
Na de Grenfell Toren brand in Londen blijft de brandbaarheid en brandwerendheid van gevels een actueel onderwerp. In een voorhangbesluit wordt een aanscherping van de brandklasse en brandwerendheid van gevels van hoge gebouwen met een bepaalde gebruiksfunctie voorgesteld. Basis hiervoor was o.a. een onderzoek betreffende branduitbreiding door een gevelconstructie (12 mei 2022; versie 002).
In deze sessie worden de huidige eisen en de hiermee gepaard gaande risico’s inzichtelijk gemaakt, de komende (beoogde) wetwijziging met u doorgenomen en worden conclusies gegeven over de toepassing van gevels en gevelelementen.
Ontruimen en brandveilig gebruik
Vanuit het Bouwbesluit worden eisen gesteld aan het ontruimen bij brand. Vanuit artikel 7.11a is benoemd dat er ten tijde van brand voldoende personen aangewezen moeten zijn om een ontruiming bij brand voldoende snel te laten verlopen. Het gaat hierbij om het evacueren van bijvoorbeeld patiënten in een ziekenhuis, gedetineerden en bezoekers van een discotheek, in het geval van brand. In bepaalde situaties moeten voldoende personen zijn aangewezen om de ontruiming bij brand voldoende snel te laten verlopen. Op welke wijze deze eis wordt ingevuld wordt overgelaten aan de eigenaar of gebruiker van een bouwwerk. Dit heeft een directe relatie met brandveilig gebruik van bouwwerken. In deze sessie wordt het wettelijke kader benoemd en hoe een ontruimingsorganisatie ingericht kan worden.
Hoe richt je een BHV-organisatie in?
Vanuit de Arbowet is elke werkgever verplicht om bedrijfshulpverlening te organiseren. Er bestaat geen blauwdruk voor het inrichten van een BHV-organisatie, dit vereist maatwerk. Organisatorische brandveiligheid, waaronder bedrijfshulpverlening (organisatorische brandveiligheid is een onderdeel hiervan), is onderdeel van het volledige arbeidsomstandighedenbeleid. De basis voor invulling van de organisatorische brandveiligheid wordt gevormd door de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E).
In deze sessie wordt uitgelegd op welke wijze de BHV-organisatie ingericht kan worden en hoe de borging van bedrijfshulpverlening geregeld dient te zijn.
Brandveilig gebruik en basis hulpverlening overige plaatsen
Sinds 1 januari 2018 is het Besluit brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen (BGBOP) van kracht. Dit besluit geeft regels over het brandveilig gebruik van ‘overige plaatsen’ (anders dan regelgeving voor bouwwerken). Denk aan campings, evenementen, braderieën, een circus etc. Hiermee is dit besluit de ‘vervanger’ de brandveiligheidsregelgeving, die was opgenomen in de gemeentelijke brandbeveiligingsverordening. Daarnaast worden ook regels gegeven over de basishulpverlening op deze ‘overige plaatsen’.
In deze sessie gaan we in op de ontwikkeling en realisatie van dit besluit, de opbouw van het besluit en de hierbij horende voorschriften, de melding brandveilig gebruik en een groot aantal voorschriften.
Hoe lees je een Programma van Eisen (PvE) / uitfasering brandweertoegangssysteem
Opdrachtgevers weten vaak niet waar een programma van Eisen voor dient. In deze sessie wordt uitgelegd hoe je een programma kan lezen.
Elk bouwwerk waarin personen verblijven moet beschikken over een brandweeringang. Dat staat zo beschreven in het Bouwbesluit 2012. Deze ingang wordt in geval van brand gebruikt door de brandweer. Verschillende manieren kunnen toegepast worden om het binnentreden door de brandweer te faciliteren. Een van de mogelijkheden is een brandweerbuis of -kluis. Maar wanneer is het vereist een dusdanig systeem aan te brengen? In deze sessie geven we uitleg over regelgeving omtrent deze brandweerbuis en -kluis, waarom uitfasering plaatsvindt en wat de gevolgen hiervan zijn voor de eigenaar/gebruiker
Wijzigingen ontruimingsalarminstallatie
Voor de ontruimingsalarminstallaties type A en type B zijn een tweetal concept wijzigingsbladen NEN 2575:3/A3 2022 en NEN 2575:2/A2 2022 opgesteld. In deze sessie worden de voorgestelde wijzigingen behandeld, uitgelegd en besproken om hier een praktische invulling aan te kunnen geven.