Uw Kennisleverancier in Brandveiligheid

Bel met Obex 088 0088321

Wijzigingen op komst aangaande WBDBO en rookwerendheid

04-05-2021 |

Wijzigingen op komst aangaande WBDBO en rookwerendheid


Vanaf 1 juli 2021 zijn eisen m.b.t. rookwerendheid aan het Bouwbesluit 2012 toegevoegd. De eisen die doorgevoerd worden hebben betrekking op de rookwerendheid van subbrandcompartimenten en beschermde subbrandcompartiment, maar ook aangaande vluchtroutes met een beschermde status zijn deze eisen van toepassing.


Bij het bouwen (of verbouwen of bij functiewijziging) van bouwwerken moeten scheidingen van subbrandcompartimenten en/of beschermde subbrandcompartimenten vanaf 1 januari 2021 koude rook en warme rook weren. Dit heeft een groot effect op het bouwen van deze scheidingen. Tot nu toe was rookwerendheid een afgeleide van brandwerendheid en alleen vanuit het niveau bestaande bouw aangestuurd (zoals aangegeven in de bouwregelgeving). Als voorbeeld, indien een bouwdeel of bouwproduct ten minste 20 minuten brandwerend is (op basis van het vlamdichtheidscriterium) is het ten minste 30 minuten rookwerend. Op basis van onderzoek kan worden geconcludeerd dat rook niet voldoende wordt geweerd door deze “rookscheidingen”.


1 juli 2021

Vanaf 1 juli gelden bij nieuwbouw (of verbouw of bij functiewijziging) Europese eisen aangaande rookwerendheid. Rookwerendheid wordt bepaald op basis van de rookdoorlatendheid van constructieonderdelen. Feitelijk wordt de luchtdoorlatendheid beproefd. Aangaande subbrandcompartimenten en beschermde subbrandcompartimenten zijn deze eisen aangegeven als Ra en R200. Met Ra wordt het uitbreidingstraject aangaande koude rook bedoeld, met R200 betreft dit de uitbreiding van warme rook. Om te voldoen aan een Ra of R200 criterium dienen constructieonderdelen, die zijn gelegen in de scheidingen van deze sub- of beschermde subbrandcompartimenten, te voldoen aan het criterium Sa of S200, zoals deze staan in NEN 6075:2020. Op gebied van vluchtveiligheid zijn soortgelijke eisen van toepassing. Voor bestaande bouw blijft rookwerendheid op basis van brandwerendheid toegestaan.
 

 

Het is noodzakelijk te onderkennen dat brandtesten in essentie anders zijn dan rooktesten. Bij brandwerendheid wordt de waarde uitgedrukt in minuten (bijvoorbeeld ten minste 30 minuten brandwerend), bij rookwerendheid in hoeveelheid luchtverlies. De ‘nieuwe’ rookwerendheid heeft hiermee grote gevolgen voor het construeren van vloeren en wanden, maar ook aangaande het testen van deuren, beglazingen, doorvoeringen etc.


Zelf goed voorbereiden

Mocht u meer willen weten over de huidige en komende regelgeving omtrent brand- en rookwerendheid, schrijf u dan in voor de eendaagse opleiding ‘WBDBO en rookwerendheid’. Een opleiding die erop is gericht u alle kennis over WBDBO, brandwerendheid, rookwerendheid en rookdoorlatendheid mee te geven. U krijgt een volledig inzicht in de doorgevoerde wijzigingen en de toepassing hiervan.

Contact

Direct contact met Obex

Vul het formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op

Wilt u direct contact met ons?

U kunt ons ook altijd bellen!

Bel met Obex 088 0088321

E-mail info@obex.nl

Voor alle overige contactinformatie, klik hier.

Opleidingskalender

Bekijk wanneer welke opleiding start bij Obex en Tesmo
Opleidingen van Tesmo
Opleidingen van Obex

Wij kunnen een totaalpakket op het gebied van brandveiligheid aanbieden

Brandveiligheids-management

Brafon maakt Nederland écht brandveiliger. Wij creëren
brandveiligheid die door uw hele organisatie en door alle andere stakeholders gedragen wordt.

Wij zijn ons in alles bewust dat
wij een grote maatschappelijke
verantwoording dragen, u kunt
op onze kennis en advisering
vertrouwen.

Opleidingen

Obex leidt vakmensen op die
specialist willen worden op
het gebied van bouwkundige
en installatietechnische
brandveiligheid.

Het aanbod van Obex Opleidingen bestaat uit meer dan 50
opleidingen op verschillende locaties door heel Nederland.

Beleid, Implementatie en Training

Tesmo richt zich op een
maatgevende BHV-organisatie
die is aangepast aan uw
behoeften. 

Zo kunnen wij samen
met u complete BHV-plannen opstellen, implementeren, uw medewerkers trainen en u begeleiden met uw BHV-administratie.

Top