Uw Kennisleverancier in Brandveiligheid

Bel met Obex 088 0088321

Wijzigingen Bouwbesluit per 1 juli

01-07-2020 |

Wijzigingen Bouwbesluit per 1 juli 2020

Het Bouwbesluit 2012 wijzigt per vandaag (1 juli 2020) inzake een aantal voorschriften. Obex zet deze wijzigingen, die direct en/of indirect een verband hebben met de brandveiligheidsvoorschriften, graag voor u op een rijtje.
 

Artikel 1.12
Een bevoegd gezag kon voorafgaand aan deze wijziging al gebruik maken van artikel 13 van de Woningwet. Nu het Bouwbesluit aangepast is, is artikel 1.12 van het Bouwbesluit verduidelijkt en wordt nadrukkelijker verwezen naar Artikel 13 van de Woningwet. Artikel 13 van deze Woningwet geeft het bevoegd gezag (in de basis de gemeente) de bevoegdheid om zwaardere eisen te stellen dan het Bouwbesluit 2012 niveau bestaande bouw, wanneer dit naar hun oordeel noodzakelijk is. Deze aanvullende eisen mogen gesteld worden tot maximaal niveau nieuwbouw. Dit betreft geen ongelimiteerde bevoegdheid, maar is toepasbaar in bijzondere gevallen. Het bevoegd gezag dient te allen tijde te motiveren waarom het in een specifiek geval noodzakelijk is dat extra eisen worden gesteld.

 

Artikel 2.69a
Dit betreft een nieuw artikel dat is toegevoegd aan het Bouwbesluit. Het nieuwe voorschrift bepaalt aan welke brandklasse kabel- en pijpisolatie moet voldoen, welke grenst aan de binnenlucht of buitenlucht. In constructieonderdelen worden geen eisen gesteld aangaande de brandklasse van deze kabel- en pijpisolatie. Dit artikel wordt aangestuurd vanuit het niveau nieuwbouw. Eventueel kan het van toepassing zijn bij de toepassing van de verbouwvoorschriften.

 

Artikel 2.82
Tot nu toe was het mogelijk om besloten parkeergarages kleiner dan < 1.000 m² niet in een brandcompartiment te laten liggen, indien de vuurbelasting < 500 MJ/m² was. Dit is een onwenselijke situatie gebleken, met name op gebied van de weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag (WBDBO). Dit wordt bij brandcompartimentering immers altijd vanuit een brandcompartiment bepaald. Met de aanpassing in het Bouwbesluit is dit niet meer mogelijk en moeten besloten parkeergarages altijd in een brandcompartiment liggen.

 

Artikel 6.26
Inwendige brandwerende toegangsdeuren van woonfuncties behoefden niet zelfsluitend te zijn, met uitzondering van de toegangsdeuren die uitkwamen op een portiek (enkel van toepassing op nieuwbouwsituaties; aangestuurd vanuit de ministeriële regeling). De wijziging betekent dat alle inwendige, brandwerende toegangsdeuren in nieuw te bouwen woonfuncties, die uitkomen op een inpandige verkeersruimte, zelfsluitend moeten zijn. Dit betreft een nieuwbouwvoorschrift.

 

Meer leren over het Bouwbesluit en de toepassing ervan?

Mochten er vragen/opmerkingen zijn aangaande deze wijzigingen, dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Gedurende de opleiding Bouwbesluit Brandveiligheid wordt u meegenomen door het hele Bouwbesluit. Tijdens o.a. de opleiding Brandpreventiedeskundige leert u het Bouwbesluit ook toepassen.

 

Contact

Direct contact met Obex

Vul het formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op

Wilt u direct contact met ons?

U kunt ons ook altijd bellen!

Bel met Obex 088 0088321

E-mail info@obex.nl

Voor alle overige contactinformatie, klik hier.

Opleidingskalender

Bekijk wanneer welke opleiding start bij Obex en Tesmo
Opleidingen van Tesmo
Opleidingen van Obex

Wij kunnen een totaalpakket op het gebied van brandveiligheid aanbieden

Brandveiligheids-management

Brafon maakt Nederland écht brandveiliger. Wij creëren brandveiligheid die door uw hele organisatie en door alle andere stakeholders gedragen wordt.

Dankzij een breed portfolio op het gebied van brandveiligheid kan Brafon u adviseren en ontzorgen voor uw complete vastgoedbestand.

Opleidingen

Obex is al bijna twintig jaar de meest betrouwbare opleider op het gebied van brandveiligheid en brandmeldinstallaties.

Obex leidt vakmensen op die meer willen leren op het gebied van bouwkundige en installatietechnische brandveiligheid.

BHV-trainingen

Tesmo is gespecialiseerd op het gebied van organisatorische brandveiligheid. Denk aan het opleiden, trainen en oefenen van uw BHV-organisatie.‚Äč

Top