Uw Kennisleverancier in Brandveiligheid

Bel met Obex 088 0088321

Uitgelicht: Wat houdt de nieuwe NEN 2535 voor mij in?

26-01-2018 |


De wijzigingen van de NEN 2535 beschreven

Aan het eind van 2017 is de NEN 2535:2017 gepubliceerd. Deze versie dient ter vervanging van NEN 2535+C1:2010.  Met de komst van de nieuwe norm is er een en ander gewijzigd en dat is voor degenen die veel met de NEN 2535 werkt van belang. In onderstaand artikel lichten wij in een korte samenvatting een aantal wijzigingen toe die in de nieuwe norm staan vermeld.
 

De NEN 2535 in het kort

Voor het vroeg kunnen signaleren van een brand zijn brandveiligheidsinstallaties cruciaal. De regelgeving stelt sommige installaties zelfs verplicht. Het is van groot belang dat de installaties goed worden geïnstalleerd. Uiteraard is het onderhoud net zo belangrijk. In de NEN 2535 staan regels voor het ontwerp, de uitvoering, de compatibiliteit en de kwaliteit van de te installeren brandmeldinstallatie. NEN 2535:2017 is op dit moment nog niet in de Regeling Bouwbesluit aangestuurd, dus nog niet wettelijk van kracht. Wel kan er op basis van gelijkwaardigheid gebruik worden gemaakt van deze nieuwe norm. Ook wordt er nog in de CCV-certificeringsregeling BMI 4.0 verwezen naar de NEN 2535+C1:2010. 


Wijzigingen c.q. aanpassingen

Toch is de nieuwe norm al gepubliceerd. In de nieuwe norm is een aantal teksten, figuren en termen aangepast, vervallen en/of vernieuwd. Zo is figuur 1 in de nieuwe norm aangepast, waarbij deze nu gelijkgetrokken wordt met de NEN 2654-1:2015. Tevens is een aantal teksten uit de norm verdwenen, zoals o.a. een stuk tekst dat gaat over de 'standaarddriehoeksleutel'.

In de nieuwe norm is een aantal NEN normen qua versie aangepast en/of uit de norm gehaald. Ook zijn enkele nieuwe normen toegevoegd in tabel 5; namelijk een norm die gaat over Multi-sensor branddetectoren (NEN-EN 54-31).Tevens staan bij de definities dat een aantal begrippen gelijk getrokken wordt met de definities uit het Bouwbesluit 2012; 'verkeersroute', of zijn nieuwe definities toegevoegd zoals 'ontstekingsbron'.


Meer duidelijkheid bij projecties

Vanuit de projectie-eisen zijn ook een aantal aanpassingen gedaan. Het gaat met name om nieuwe artikelen die vanuit het 'Interpretatiebesluit Deskundigenpanel Brandmeldinstallatie-Ontruimingsalarminstallatie' van het CCV (www.hetccv.nl) werden toegepast door Inspectie-Instellingen. Een aantal van deze besluiten is nu in de norm verwerkt. Dit creëert meer duidelijkheid voor de projectie. 

Dankzij de nieuwe norm is er nu ook meer duidelijkheid over de richtlijnen van digitale geografische brandweerpanelen. Deze kunnen hierdoor op basis van de norm officieel worden toegepast. Hiervoor is een aparte bijlage opgenomen in de norm. Een aantal Model documenten uit de norm is aangepast naar aanleiding van de aanpassingen in de norm. Denk hierbij aan o.a. Model Programma van Eisen.


De wijzigingen overzichtelijk

Na het doorlezen van de gehele norm wordt duidelijk dat de norm na de aanpassingen en/of wijzigingen beter en duidelijker aansluiten met de praktijk. Om u helemaal wegwijs te maken met de wijzigingen heeft Obex ook een updatecursus NEN 2535:2017 ontwikkeld. Tijdens deze half-daagse cursus, worden de wijzigingen en de impact van de gedeeltelijk herziene norm besproken. Projecteringsdeskundigen kunnen met de lesdag Projecteringsdeskundige Opfris binnen een dag worden bijgepraat over de nieuwe norm en kunnen oefenen met een casus volgens de nieuwe norm.  Inmiddels hebben de eerste cursussen plaatsgevonden en de deelnemende cursisten klonken enthousiast na afloop.

Heeft u naar aanleiding van deze publicatie vragen en mogelijk behoefte aan een update cursus, neem dan contact met ons op. Wij kunnen u altijd van advies voorzien.

Contact

Direct contact met Obex

Vul het formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op

Wilt u direct contact met ons?

U kunt ons ook altijd bellen!

Bel met Obex 088 0088321

E-mail info@obex.nl

Voor alle overige contactinformatie, klik hier.

Opleidingskalender

Bekijk wanneer welke opleiding start bij Obex
Opleidingen van Tesmo
Opleidingen van Obex

Wij kunnen een totaalpakket op het gebied van brandveiligheid aanbieden

Brandveiligheids-management

Brafon maakt Nederland écht brandveiliger. Wij creëren brandveiligheid die door uw hele organisatie en door alle andere stakeholders gedragen wordt.

Dankzij een breed portfolio op het gebied van brandveiligheid kan Brafon u adviseren en ontzorgen voor uw complete vastgoedbestand.

Opleidingen

Obex is al bijna twintig jaar de meest betrouwbare opleider op het gebied van brandveiligheid en brandmeldinstallaties.

Obex leidt vakmensen op die meer willen leren op het gebied van bouwkundige en installatietechnische brandveiligheid.

Top