Uw Kennisleverancier in Brandveiligheid

Bel met Obex 088 0088321

Nieuwe versie NEN 6068 aangestuurd

11-01-2021 |

Nieuwe versie NEN 6068 aangestuurd


Op 1 januari jl. is de nieuwe versie van NEN 6068 (NEN 6068:2020) vanuit de Ministeriële Regeling Bouwbesluit aangestuurd. Dit werd gepubliceerd in de Staatscourant van 21 december 2020. De NEN 6068 wordt rechtstreeks vanuit het Bouwbesluit 2012 aangestuurd en betreft een methode voor de bepaling van de weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag (WBDBO) tussen ruimten in gebouwen.


Deze “WBDBO” betekent conform het Bouwbesluit: de kortste tijd die een brand nodig heeft om zich uit te breiden van een ruimte naar een andere ruimte. Het betreft hiermee een trajectbepaling.  

De gewijzigde NEN 6068 is afgestemd op de nieuwe versie van de NEN 6069 (NEN 6069:A1+C1:2019). Deze norm regelt de beproeving en classificering van de brandwerendheid van bouwdelen en bouwproducten. Deze nieuwe NEN 6069 is van kracht gezien deze vanuit de nieuwe NEN 6068 wordt aangestuurd. Deze wijziging is doorgevoerd op basis van een aanbeveling die is gedaan door de Adviescommissie Toepassing en Gelijkwaardigheid Bouwvoorschriften (ATGB) in het rapport over de Grenfell Tower brand.

De NEN 6068 is ook inhoudelijk aangepast, bijvoorbeeld hoe bij de bepaling van WBDBO omgegaan moet worden met dakopeningen. Aanvullend is een verduidelijking doorgevoerd aangaande de toepassing van spiegelsymmetrie bij de bepaling van de brandwerendheid van gevels. Deze norm is hiermee overeenkomstig het komende Besluit Bouwwerken Leefomgeving, dat op 1 januari 2022 van kracht wordt.

 

 

 

Vanuit het Bouwbesluit kon in combinatie met de vorige versie van NEN 6068 een onbedoelde en onveilige situatie worden gerealiseerd op basis van spiegelsymmetrie. Dit is op basis van de nieuwe norm niet meer mogelijk.

 

Meer leren over WBDBO?

Wilt u meer leven over WBDBO? Obex Opleidingen biedt vanaf 2021 de opleiding WBDBO en Rookwerendheid aan. Tijdens deze 1-daagse les leert u alles over wet- en regelgeving omtrent WBDBO en brand- en rookwerendheid van bouwproducten en constructieonderdelen en het belang van een correcte brand- en rookwerendheid. Ook bieden wij de 3-daagse opleiding Specialist Bouwkundige Brandveiligheid aan. Deze opleiding omvat alle aspecten omtrent WBDBO en brandwerendheid.

 

Contact

Direct contact met Obex

Vul het formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op

Wilt u direct contact met ons?

U kunt ons ook altijd bellen!

Bel met Obex 088 0088321

E-mail info@obex.nl

Voor alle overige contactinformatie, klik hier.

Opleidingskalender

Bekijk wanneer welke opleiding start bij Obex en Tesmo
Opleidingen van Tesmo
Opleidingen van Obex

Wij kunnen een totaalpakket op het gebied van brandveiligheid aanbieden

Brandveiligheids-management

Brafon maakt Nederland écht brandveiliger. Wij creëren brandveiligheid die door uw hele organisatie en door alle andere stakeholders gedragen wordt.

Dankzij een breed portfolio op het gebied van brandveiligheid kan Brafon u adviseren en ontzorgen voor uw complete vastgoedbestand.

Opleidingen

Obex is al bijna twintig jaar de meest betrouwbare opleider op het gebied van brandveiligheid en brandmeldinstallaties.

Obex leidt vakmensen op die meer willen leren op het gebied van bouwkundige en installatietechnische brandveiligheid.

BHV-trainingen

Tesmo is gespecialiseerd op het gebied van organisatorische brandveiligheid. Denk aan het opleiden, trainen en oefenen van uw BHV-organisatie.‚Äč

Top