Uw Kennisleverancier in Brandveiligheid

Bel met Obex 088 0088321

Kennisbank

Staalconstructies

Bij brand gedraagt staal zich echter minder goed. Door de hogere temperatuur verliest staal snel haar sterkte, zet uit, geleidt de warmte en warmt op. Bij temperatuursverhoging wordt de treksterkte van staal groter, bij ongeveer 300 °C is deze treksterkte het grootst. Bij een verdere verhoging van de temperatuur, neemt de treksterkte snel af. Bij 500 °C bedraagt ze nog maar de helft en bij 625 °C nog maar 1/5 van de treksterkte van de normale temperatuur.

De kritische temperatuur van staal is de temperatuur waarbij, onder de belasting van de constructie, de zogenaamde vloeigrens wordt bereikt. Bij het overschrijden van de vloeigrens treden er blijvende veranderingen op. De stalen constructie zal dan doorbuigen en bezwijken. Afhankelijk van de belasting houdt men voor staal de volgende kritische temperaturen aan; 450 °C voor zwaar belaste constructies (kolommen) en maximaal 600 °C voor licht belaste constructies (dakliggers).

Het moment waarop de kritische temperatuur van staal wordt overschreden, hangt af van de opwarming van het staalprofiel. Bij een zwaar profiel duurt het langer voordat het materiaal geheel is opgewarmd (en dus de kritische staaltemperatuur wordt bereikt) dan bij een slank profiel.

Staal dat in gebouwen wordt toegepast zal in het algemeen moeten worden beschermd tegen de werking van hoge temperatuur. Deze bescherming wordt onder andere verkregen door:

  • 'Overdimensionering’ van de staalconstructie
  • Inmetselen of instorten van het staal in beton
  • Beplaten met brandwerend (isolerend) plaatmateriaal
  • Bepleisteren met cementmortel op steengaas
  • Bespuiten met een isolatielaag
  • Behandelen met een verf die bij verhitting een beschermende schuimlaag vormt

In hoeverre de brandwerendheid van staal door de bovengenoemde vormen van bescherming wordt verhoogd, hangt onder andere af van de zorgvuldigheid van de uitvoering en de staat van onderhoud van de bescherming.

Beoordelen of stalen bouwconstructies voldoen aan de gestelde prestatie -eisen met betrekking tot de brandveiligheid, is specialistisch werk. Bij twijfel is het daarom noodzakelijk om een deskundig en onafhankelijk advies te vragen van bijvoorbeeld een constructeur. Daar naast zijn er diverse brochures op de markt van fabrikant en van brandwerende plaat materialen. In de brochures zijn tabellen te vinden met de gegevens over de brandwerendheid van diverse st alen constructieonderdelen die voorzien zijn van brandwerende beplating .

 

Contact

Direct contact met Obex

Vul het formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op

Wilt u direct contact met ons?

U kunt ons ook altijd bellen!

Bel met Obex 088 0088321

E-mail info@obex.nl

Voor alle overige contactinformatie, klik hier.

Opleidingskalender

Bekijk wanneer welke opleiding start bij Obex en Tesmo
Opleidingen van Tesmo
Opleidingen van Obex

Wij kunnen een totaalpakket op het gebied van brandveiligheid aanbieden

Brandveiligheids-management

Brafon maakt Nederland écht brandveiliger. Wij creëren brandveiligheid die door uw hele organisatie en door alle andere stakeholders gedragen wordt.

Dankzij een breed portfolio op het gebied van brandveiligheid kan Brafon u adviseren en ontzorgen voor uw complete vastgoedbestand.

Opleidingen

Obex is al bijna twintig jaar de meest betrouwbare opleider op het gebied van brandveiligheid en brandmeldinstallaties.

Obex leidt vakmensen op die meer willen leren op het gebied van bouwkundige en installatietechnische brandveiligheid.

BHV-trainingen

Tesmo is gespecialiseerd op het gebied van organisatorische brandveiligheid. Denk aan het opleiden, trainen en oefenen van uw BHV-organisatie.‚Äč

Top