Uw Kennisleverancier in Brandveiligheid

Bel met Obex 088 0088321

Kennisbank

Brandveiligheidsmaatregelen

Het normatief brandverloop ligt ten grondslag aan de bouwkundige brandveiligheidseisen in de bouwregelgeving. Brandveiligheidsconcepten zijn dan ook opgesteld met als doel om de regelgeving een kader aan te reiken op het gebied van brandbeveiliging. Dit gebeurt in de vorm van brandbeveiligingsmaatregelen en brandpreventieve voorzieningen, die zijn opgedeeld in de onderstaande zes aandachtgebieden:
 

 1. Planologie
  De indeling van een gebied is van invloed op de ontdekkingstijd van een brand in een gebouw. De afstand tot andere gebouwen kan een rol spelen bij de kans op het overslaan van brand. Daarnaast is de bereikbaarheid van het gebouw voor de brandweer van belang.
 2. Bouwkunde
  De bouwkundige voorzieningen omvatten onder meer het materiaal dat in het gebouw verwerkt is. Ook de constructie van het gebouw is van invloed op de ontwikkeling van een brand. Daarnaast spelen de ontvluchtingsmogelijkheden, nooduitgangen en dergelijke ook een grote rol.
 3. Installatietechniek
  De aanwezige installaties kunnen het brandverloop beïnvloeden. Denk hierbij aan de aanwezigheid van een brandmeldinstallatie met automatische bewaking (rookmelders). Ook de aanwezigheid van niet-brandveiligheidsinstallaties, zoals een inbraakdetectie, kan van invloed zijn op het verloop van een brand; brandstichting na inbraak blijkt een belangrijke brandoorzaak in bepaalde typen gebouwen.
 4. Inventaris
  In de brandbeveiligingsconcepten worden maatregelen genoemd zoals het toepassen van veilige inrichtingsmaterialen en degelijke apparatuur (bijvoorbeeld met een KEMA-keur).
 5. Interne organisatie en gebruik
  De interne organisatie is van grote invloed op het brandverloop. Indien er brandgevaarlijke werkzaamheden worden uitgevoerd, dienen hiervoor voorzieningen te worden getroffen. Daarnaast is het van belang dat er regelmatig gecontroleerd wordt op het voorkomen van brandgevaarlijke situaties. De eigen organisatie dient te zijn voorbereid op een eventuele brand, zodat eenieder weet wat in dat geval te doen en deze snel kan worden geblust.
 6. Inzetmogelijkheden van de brandweer
  De inzetmogelijkheden van de brandweer bepalen hoe snel een brand kan worden bestreden, mensen kunnen worden gered en hoe verdere schade kan worden beperkt.

De veiligheidsketen en de zes aandachtsgebieden hangen nauw met elkaar samen. In het onderstaande schema zijn de onderlinge verbanden in kaart gebracht.

  Veiligheidsketen        
  Proactie Preventie Preparatie Repressie Nazorg
Planologie *   *    
Bouwkunde   *      
Installatietechniek   *      
Inventaris   *      
Interne organisatie en gebruik   * * * *
Inzet brandweer     * * *
Contact

Direct contact met Obex

Vul het formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op

Wilt u direct contact met ons?

U kunt ons ook altijd bellen!

Bel met Obex 088 0088321

E-mail info@obex.nl

Voor alle overige contactinformatie, klik hier.

Opleidingskalender

Bekijk wanneer welke opleiding start bij Obex en Tesmo
Opleidingen van Tesmo
Opleidingen van Obex

Wij kunnen een totaalpakket op het gebied van brandveiligheid aanbieden

Brandveiligheids-management

Brafon maakt Nederland écht brandveiliger. Wij creëren brandveiligheid die door uw hele organisatie en door alle andere stakeholders gedragen wordt.

Dankzij een breed portfolio op het gebied van brandveiligheid kan Brafon u adviseren en ontzorgen voor uw complete vastgoedbestand.

Opleidingen

Obex is al bijna twintig jaar de meest betrouwbare opleider op het gebied van brandveiligheid en brandmeldinstallaties.

Obex leidt vakmensen op die meer willen leren op het gebied van bouwkundige en installatietechnische brandveiligheid.

BHV-trainingen

Tesmo is gespecialiseerd op het gebied van organisatorische brandveiligheid. Denk aan het opleiden, trainen en oefenen van uw BHV-organisatie.‚Äč

Top