Samen Sterk in Integrale (Brand)Veiligheid

Uw Kennisleverancier in (Brand)Veiligheid

  Zomerstorm en bliksem zorgen voor extra brandclaims in 2015

  Grote regen- en onweersstormen hebben in 2015 voor extra brandclaims gezorgd. Dat blijkt uit de Risicomonitor Woningbranden, die het Verbond van Verzekeraars samen met Brandweer Nederland heeft uitgegeven. Het aantal brandclaims blijft ongeveer gelijk ten opzichte van 2014, al zijn er per provincies grote verschillen. In enkele provincies die te kampen hebben gehad met noodweer is een stijging in het aantal brandclaims op te merken. 

  Brand kan ontstaan door bliksem, maar ook kan wegens lekkage kortsluiting ontstaan. Het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) noteerde liefst 103.144 brandclaims. In de zomermaanden zijn er dergelijke pieken waar te nemen die hoogstwaarschijnlijk aan een zomerstorm en extreme blikseminslagen te herleiden zijn.

  Wat is een brandclaim?

  Veel cijfers in de Risicomonitor zijn gebaseerd op schadeclaims op de inboedel- en opstalverzekering van verzekerden, waarbij ‘brand’ als oorzaak wordt opgegeven, zo stelt het Verbond voor Verzekeraars. “Bij lang niet elke brandclaim wordt een beroep gedaan op de brandweer”, stelt voorzitter Stephan Wevers van Brandweer Nederland. “Gelukkig weet men vaak zelf de brand te blussen als deze snel wordt ontdekt. Zo wordt erger voorkomen."

  Zuiden van Nederland kent de minste brandclaims

  In een infographic brengt de Risicomonitor duidelijk in kaart hoe de brandclaims over het hele land verdeeld zijn. Opmerkelijk om te zien is dat de zuidelijke provincies (Zeeland, Noord-Brabant en Limburg) evenals Friesland en Flevoland, minder claims ontvangen dan in 2014. De overige provincies kregen juist meer meldingen, met Noord-Holland als uitschieter: 19% meer ten opzichte van een jaar eerder.

  Download de Risicomonitor 2015

  Het volledige rapport van de Risicomonitor valt te lezen op de website van het Verbond van Verzekeraars. Daar is de Risicomonitor ook te downloaden. Tevens zijn daar rapporten van andere jaren terug te vinden.

  25-10-2016 Obex bv Categorie: Nieuws
  << Naar overzicht 0 reacties Bookmark and Share

  Plaats een reactie

  Wordt niet getoond.