Samen Sterk in Integrale (Brand)Veiligheid

Uw Kennisleverancier in (Brand)Veiligheid

  Dossier: Wetsvoorstel Kwaliteitsborging voor bouw gaat pas op 01-01-2018 in

  Het wetsvoorstel Kwaliteitsborging voor het bouwen zou pas op 1 januari 2018 in werking treden. Dat viel te lezen op de website van het Instituut voor Bouwkwaliteit (IBK). Inmiddels is 1 januari 2018 voorbij gegaan en is de wet nog steeds niet in werking getreden.

  Volgens planning werd het wetsvoorstel Kwaliteitsborging voor het bouwen begin 2016 aan de Tweede Kamer toegezonden. Vanuit diverse partijen is het IBK gevraagd wat de planning is voor de verdere behandeling en inwerkingtreding van de wet. Daarna trad vertraging op.

  Wat houdt deze wet in?

  Het bouwstelsel gaat op de schop. Toezichthouders van gemeenten moeten op den duur plaatsmaken voor private kwaliteitsborgers. De regels zelf worden ook aangepast. Consumenten moeten beter beschermd tegen bouwfouten en meer aansprakelijkheid komt op het bordje te liggen van bouwbedrijven. Bovendien moeten bouwers gebouwdossiers maken.

  Aangezien de behandeling van het wetsvoorstel nog moet plaatsvinden, is een datum voor inwerkingtreding niet te geven. Wel geeft het IBK een advies waarin een mogelijk traject naar inwerktreding is geschetst. Het volgende looppad is uitgestippeld:

  • Per 1 januari 2017 – of zo snel mogelijk daarna – de toelatingsorganisatie, de BW-maatregelen en  de Bouwbesluit toetsvrije bouwwerken
  • Per 1 januari 2018 de kwaliteitsborging voor Gevolgklasse 1
  • April 2018. Onduidelijkheid over invoering van de wet.

   

  Speciaal Dossier

  Obex houdt een dossier bij over dit onderwerp. Bekijk hier gerelateerde onderwerpen:

  06-02-2017 Obex b.v. Categorie: Nieuws
  << Naar overzicht 1 reacties Bookmark and Share

  Plaats een reactie

  Wordt niet getoond.

  Barnypok

  12/31/2016 11:35:39 AM

  Deze reactie moet nog worden beoordeeld