Samen Sterk in Integrale (Brand)Veiligheid

Uw Kennisleverancier in (Brand)Veiligheid

  Veel koolmonoxide-melders functioneren niet en zijn onveilig

  Veel koolmonoxidemelders voldoen niet aan de veiligheidseisen. Dat stelt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), nadat zij onderzoek heeft gedaan onder deze melders. Ze onderzochten 29 exemplaren en kwamen tot de conclusie dat meer dan de helft van de apparaten niet juist functioneerde.

  Zo trad bij acht apparaten het alarm niet in werking wanneer er koolmonoxide in de lucht hing. Daarnaast gaven zes apparaten geen seintje dat hun sensor kapot was. Een waarschuwing bij een noodsituatie zou daarmee altijd achterwege blijven. Ook werden apparaten zonder goede gebruiksaanwijzing meegeleverd.

  Aanleiding van het onderzoek

  Aanleiding voor het NVWA-onderzoek waren meldingen en signalen van onveilige melders van consumenten en een eerder onderzoek van Prosafe (een samenwerkingsverband van verschillende Europese toezichthouders) naar verschillende meters in heel Europa. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat 4 melders op de Nederlandse markt onvoldoende bescherming boden tegen een koolmonoxidevergiftiging en niet voldeden aan de veiligheidseisen. Reden genoeg voor de NVWA om de melders op de Nederlandse markt aan een uitgebreider onderzoek te onderwerpen.

  De bewuste melders mogen niet meer verkocht worden en de producenten van deze melders zijn verplicht hun producten uit de schappen te halen. De NVWA heeft een lijst gepubliceerd met de niet werkende koolmonoxide-melders.

  NEST Melders

  Zusterbedrijf Brafon heeft onlangs een samenwerking beklonken met NEST, producent van o.a. slimme rook- en koolmonoxidemelders. Deze rookmelders van NEST komen volgens de test van de NVWA als veilig uit de bus.

  31-05-2017 Obex bv Categorie: Nieuws
  << Naar overzicht 0 reacties Bookmark and Share

  Plaats een reactie

  Wordt niet getoond.