Samen Sterk in Integrale (Brand)Veiligheid

Uw Kennisleverancier in (Brand)Veiligheid

  'Senioren kunnen zich bij brand niet redden'

  Senioren kunnen zichzelf bij een calamiteit niet snel genoeg in veiligheid brengen. Die conclusie staat in het onderzoeksrapport over de brand in een seniorenflat in Rotterdam. Daar brandde in april van dit jaar een seniorenfObex Nieuws over Brandveiligheidlat af.

  De veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond luidt dan ook de noodklok over de zelfredzaamheid van oudere mensen bij brand. "Zelfredzaamheid in de zorg is iets anders dan dat de mensen ook zelfredzaam zijn bij een calamiteit. Het gaat niet alleen om zorg op maat, maar ook om brandveiligheid op maat", stelt directeur Arjen Littooij van de Veiligheidsregio.

  In het rapport, dat vrijdag gepubliceerd werd, staat te lezen dat de hulpdiensten hun werk goed hebben gedaan, maar hadden zij veel tijd nodig om het grote aantal mensen (230 mensen) in veiligheid te brengen. Sommigen moesten het pand worden uitgedragen omdat zij zelf slecht ter been zijn. Het volledige statement van de Veiligheidsregeio staat op hun website te lezen.

  VRR wil de kwestie snel aankaarten bij zorginstellingen en woningbouwcorporaties. Veel bestaande zorginstellingen gaan verdwijnen en krijgen een nieuwe bestemming als senioren- of 55-plus-woning. Speciale voorzieningen die zorginstellingen nu nog hebben, ontbreken daarin. Ook is er dan geen personeel meer om bewoners in veiligheid te brengen. Van de senioren wordt verwacht dat ze zichzelf in veiligheid moeten brengen. „Vooral voor oudere bewoners kan dit grote problemen opleveren”, stelt VRR.

  Afgelopen donderdag nog overleed een bejaarde bewoonster van een aanleunwoning in Wessem. Wat de exacte doodsoorzaak is, is nog niet bekend. 

   

   

  28-11-2014 Obex b.v. Categorie: Nieuws
  << Naar overzicht 0 reacties Bookmark and Share

  Plaats een reactie

  Wordt niet getoond.