Samen Sterk in Integrale (Brand)Veiligheid

Uw Kennisleverancier in (Brand)Veiligheid

  Rapport ‘Explosie ethanolmengsel vacuümbandfilter'

  Op zaterdag 11 juli 2009 deed zich een explosie voor bij CP Kelco, een chemiebedrijf gevestigd langs de Waal in Nijmegen. De explosie heeft plaatsgevonden in de omkasting van het vacuümbandfilter van een productielijn, als gevolg van deze explosie is een medewerker van het bedrijf om het leven gekomen. De rookwolk als gevolg van de explosie was in de wijde omgeving zichtbaar en leidde tot ontruiming van terrassen aan de Waalkade. Een deel van de fabriek stond als gevolg van de explosie op instorten. Onlangs is hier het onderzoeksrapport van beschikbaar gekomen.

  Het doel van het gedane onderzoek is om te leren van het voorval. De Onderzoeksraad voor Veiligheid spreekt de hoop uit dat dit rapport een bijdrage levert aan het voorkomen van dergelijke voorvallen in de industrie.

  De belangrijkste conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid zijn onderstaand opgesomd:

  • CP Kelco beheerste de basisbeginselen die ten grondslag liggen aan het beheersen van het explosierisico bij het vacuümbandfilter niet;
  • Doordat de omkasting van het vacuümbandfilter in eigen beheer was gebouwd, werden de schadelijke gevolgen van een explosie niet beperkt en kon onvoldoende worden voorkomen dat de explosie zich uitbreidde naar andere delen van de installatie;
  • Er was binnen CP Kelco een eigen werkwijze ontstaan die niet in de lijn lag met de hiervoor geldende werkprocedure;
  • Tijdens periodieke BRZO (Besluit Risico’s Zware Ongevallen) inspecties, die uitgevoerd worden door de overheid, werden regelmatig tekortkomingen geconstateerd.
    

  Voor de explosie had CP Kelco te Nijmegen ongeveer 70 medewerkers. Na de explosie is de locatie Nijmegen gesloten.

  Wilt u het volledige rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid doorlezen, dan verwijzen wij u graag naar deze pagina.

  27-06-2014 Obex b.v. Categorie: Nieuws
  << Naar overzicht 0 reacties Bookmark and Share

  Plaats een reactie

  Wordt niet getoond.