Samen Sterk in Integrale (Brand)Veiligheid

Uw Kennisleverancier in (Brand)Veiligheid

  Overstappen naar private kwaliteitsborging levert een voordeel op van ruim 1,7 miljard euro.

  Het overstappen naar private kwaliteitsborging levert ruim 1,7 miljoen euro voordeel op. Dat blijkt uit de maatschappelijke kosten-baten analyse van het EIB.

  Gemeenten zullen een voordeel behalen van bijna 1,4 miljard euro als het wetsvoorstel private kwaliteitsborging wordt ingevoerd. Daarvan wordt iets meer dan 1 miljard euro ‘verdiend’ door minder inzet van bouw- en woningtoezicht. Zo’n 350 miljoen euro komt uit minder inzet door vergroting van het aantal bouwbesluittoetsvrije bouwwerken. Het gaat hier om netto contante waarde, de jaarlijkse besparing ligt rond de 100 miljoen euro.

  De private sector behaalt slechts een voordeel van 360 miljoen euro. Volgens het Economisch Instituut voor de Bouw staat tegenover de besparing van 1 miljard euro bij gemeenten een kostenverhoging van bijna 1,4 miljard euro voor de private kwaliteitsborging. Volgens de onderzoekers is dit hogere bedrag te wijten aan een verschillende manier van kwaliteitsborging. Gemeenten toetsen vooral risicogericht en steekproefsgewijs. Private kwaliteitsborgers zullen, zo is hun verwachting, het risico niet willen lopen verantwoordelijk te worden gesteld voor gebreken door onvoldoende toezicht.

  Meer informatie

  Een uitgebreidere analyse staat lezen op de website van Cobouw.

  Volledig dossier over het Wetsvoorstel Kwaliteitsborging

  Obex houdt een volledig dossier bij. Dat vindt u hier.

  01-02-2016 Obex b.v. Categorie: Nieuws
  << Naar overzicht 0 reacties Bookmark and Share

  Plaats een reactie

  Wordt niet getoond.