Samen Sterk in Integrale (Brand)Veiligheid

Uw Kennisleverancier in (Brand)Veiligheid

  IFV publiceert jaaroverzicht fatale woningbranden 2015

  Vorig jaar vonden in totaal 27 woningbranden plaats met een fatale afloop. Hierbij vielen 31 dodelijke slachtoffers. Dit aantal is stabiel in vergelijking met een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers die het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) vandaag heeft gepubliceerd.

  Het aantal dodelijke slachtoffers is in 2015 bijna gelijk gebleven in vergelijk met een jaar eerder. In 2014 waren 30 dodelijke slachtoffers te betreuren. Een fatale woningbrand is een brand waarbij dodelijke slachtoffers als gevolg van brand zijn te betreuren, die heeft plaatsgevonden in een gebouw met een woonfunctie of in een ander ‘woon gerelateerd’ object en die niet door opzet is veroorzaakt.

  Oorzaken van fatale branden

  Het roken in huis is voor 30% de grootste oorzaak van een fatale woningbrand. Onvoorzichtigheid bij koken, kortsluiting, of een defect aan een apparaat zijn verder belangrijke oorzaken. Bij 2 woningbranden met 2 doden was sprake van een bewezen natuurlijke dood. Bij 5 branden met in totaal 5 doden ging het om een woningbrand als gevolg van (zelf)doding. Het rapport richt zich op de oorzaken, omstandigheden en het verloop van niet met opzet veroorzaakte woningbranden met dodelijke slachtoffers. Daarom maken deze 7 woningbranden geen deel uit van de analyse van fatale woningbranden 2015.

  Type woningbrand Aantal branden Aantal doden
  Fatale woningbrand 27 31
  Woningbrand na bewezen natuurlijke dood 2 2
  Woningbrand als gevolg van (zelf)doding 5 5
  Totaal 34 38


  Allerlei statistieken over woningbranden

  Het jaaroverzicht staat bol van de statistieken over fatale woningbranden. Zo blijkt dat de meeste fatale woningbranden:

  • in februari plaatsvonden (22%)
  • op maandag ontstonden (22%)
  • tussen 22:00 en 02:00 plaatsvonden (15%)
  • het vaakst op een galerijflat plaatsvonden (37%)
    

  Download het jaaroverzicht

  Wilt u het hele jaaroverzicht Fatale woningbranden 2015 downloaden, dan kunt u dat doen via deze link.

  05-04-2016 Obex bv. Categorie: Nieuws
  << Naar overzicht 0 reacties Bookmark and Share

  Plaats een reactie

  Wordt niet getoond.