Samen Sterk in Integrale (Brand)Veiligheid

Uw Kennisleverancier in (Brand)Veiligheid

  Één op de vijftig grote branden door hennepkwekerijen

  Hennepkwekerijen zorgen vaak voor brand. Ongeveer één op de vijftig grote branden heeft hennepteelt als oorzaak. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Salvage. De stichting is opgericht door de gezamenlijke brandverzekeraars om na een (grote) brand persoonlijke hulp te verlenen en schade te beperken. Het Verbond van Verzekeraars verzocht de stichting een analyse te maken van alle meldingen in de periode 2012-2014.

  Hennepteelt in woonhuizen en leegstaande pandenÉén op de vijftig grote branden door hennepkwekerijen

  Uit de cijfers blijkt dat bijna 2 procent van alle brandmeldingen hennepteelt de oorzaak is. Vaak treft een ‘wietbrand’ meerdere panden dan bij een ‘gewone’ brand. Het valt de stichting op dat veel van deze wietbranden beginnen in woonhuizen. Één op de tien wietbranden onstaat in leegstaande (bedrijfs)panden. Dit is voor verzekeraars eveneens reden tot zorg. Door de financiële en economische crisis is het aantal leegstaande bedrijfspanden sterk toegenomen. Op sommige bedrijfsterreinen en/of winkelcentra staat 20-25 procent van de panden voor kortere of langere tijd leeg, wat zorgt voor meer risico op schade

  Totaal aantal branden

  Salvage registreerde in 2012 in totaal 82 hennepbranden en in 2013 én 2014 ging het om 73 van dit soort branden. Uit de registratie blijkt verder dat het gemiddeld om middelgrote en (zeer) grote branden gaat wanneer hennepteelt de oorzaak is Het aantal getroffen genoteerde panden ligt namelijk hoger dan het aantal branden: tussen de 120 en 140 per jaar. Deze aantallen zijn overigens het topje van de ijsberg: de hulp van Salvage-coördinatoren wordt niet bij alle branden ingeroepen, zeker niet bij kleine. De verzekeraars aangesloten bij het Verbond hebben recent de monitoring van hennepschade opgestart, wat op termijn moet leiden tot nog meer gegevens.

  Meer cijfers zijn te vinden op de site van het Verbond van Verzekeraars.          

  26-03-2015 Obex b.v. Categorie: Nieuws
  << Naar overzicht 0 reacties Bookmark and Share

  Plaats een reactie

  Wordt niet getoond.