Samen Sterk in Integrale (Brand)Veiligheid

Uw Kennisleverancier in (Brand)Veiligheid

  Brandweer Twente komt met nieuwe aanpak tegen loze meldingen

  Om het aantal loze meldingen terug te dringen hanteert de brandweer Twente vanaf 1 maart een nieuwe aanpak. Vanaf nu belt de brandweer eerst naar de panden waar een brandalarm afgaat, voordat het korps ook daadwerkelijk uitrukt naar de brand. 95 van de 100 keer is een brandalarm een loze melding en de brandweer in Twente wil dat aantal drastisch terugdringen, zo schrijft de Tubantia vandaag. Vijfhonderd pandeigenaren met een automatische doormelding in Twente zijn onlangs aangeschreven over de vernieuwde aanpak. Dit zijn pandeigenaren van verzorgingstehuizen, ziekenhuizen, industriële objecten en verpleeghuizen.

  Na een automatische brandmelding legt de meldkamer contact met een bedrijfshulpverlener. Deze handeling moet binnen 1 minuut gerealiseerd zijn. Wanneer de bedrijfshulpverlener bevestigt dat er ook daadwerkelijk brand is, rukt de brandweer ook echt uit. Op momenten dat er brandmeldingen binnen komen bij de meldkamer wanneer er geen mensen aanwezig zijn, zoals bijvoorbeeld midden in de nacht, trekt de brandweer er wel direct op uit. Wel moet er altijd een sleutelhouder er plaatse moeten komen.

  Automatische meldingen

  Jaarlijks krijgt de brandweer in Twente ruim 2.200 automatische meldignen binnen. In 95% van die gevallen gaat het om een loos alarm. Dat is 2.090 keer. Daardoor worden vrijwillige brandweermensen onnodig weggeroepen bij hun baas en onnodige uitruk geeft een verhoogd verkeersrisico. Tevens kost het iedere keer weer geld wanneer de brandweer uitrukt voor een loos alarm. Ook in de vijfhonderd aangesloten panden zijn loze meldingen hinderlijk, onderstreept de woordvoerder van de brandweer. „Het werk wordt voor niets onderbroken, het geeft onrust en heeft een negatief effect op de motivatie van de bedrijfshulpverleners.”

  24-02-2015 Obex b.v. Categorie: Nieuws
  << Naar overzicht 0 reacties Bookmark and Share

  Plaats een reactie

  Wordt niet getoond.